Новини

Райнер-Вернер Фасбиндер: Секс, наркотици и филми

Райнер-Вернер Фасбиндер е бунтар, чиито живот и изкуство са белязани от голямо противоречие. Открито бисексуален, той се жени два пъти. Една от съпругите му играе във филмите му, а другата е негов редактор. Обвиняван от редица недоброжелатели в антикомунизъм, мъжки шовинизъм, антисемитизъм дори антихомосексуализъм, той успява да завърши 44 кинопроекти между 1966 и 1982 г, повечето от които категоризирани като високоинтелигентни социални мелодрами. Някои намират филмите му за противоречиви и авангардни. Генерално обаче той е оценяван от немското общество за начина, по който иронизира комплексите му.

ДОМА трансформира ДОМ на киното: Фатално винил парти в петък 13

Във фаталния петък 13 май арт фондация ДОМА и Дом на киното канят всички на първото по рода си Фасбиндер винил парти. Култовата кинолокация ще бъде трансформирана в специална парти зона, в която главни действащи лица са DJ André Pahl (Берлин) и DJ Emil Doesn’t Drive (Sofia).

 

ДОМА Арт version 2.0: Райнер-Вернер Фасбиндер в София през май!

Пет култови филма на великия режисьор от течението ново немско кино Райнер-Вернер Фасбиндер ще бъдат показани на българската публика между 10 и 19 май в Дом на киното, София. Кинопанорамата е част от обновената платформа на арт фондация ДОМА, която трансформира познатия ДОМА Арт Фест в поредица от разнообразни културни събития, провеждащи се поетапно през цялата година. Ретроспективата на Фасбиндер ще бъде придружена и от специално музикално събитие във фаталния петък 13ти, с участието на DJ André Pahl (Берлин) и DJ Emil Doesn't Drive (София), което ще преобрази Дом на киното в уникална парти зона.