ДОМА Арт version 2.0: Райнер-Вернер Фасбиндер в София през май!

Пет култови филма на великия режисьор от течението ново немско кино Райнер-Вернер Фасбиндер ще бъдат показани на българската публика между 10 и 19 май в Дом на киното, София. Кинопанорамата е част от обновената платформа на арт фондация ДОМА, която трансформира познатия ДОМА Арт Фест в поредица от разнообразни културни събития, провеждащи се поетапно през цялата година. Ретроспективата на Фасбиндер ще бъде придружена и от специално музикално събитие във фаталния петък 13ти, с участието на DJ André Pahl (Берлин) и DJ Emil Doesn't Drive (София), което ще преобрази Дом на киното в уникална парти зона.

Заглавията, включени в кинопанорамата на Фасбиндер, са пет от най-успешните му продукции, успели да му извоюват титлата Емблема на новото немско кино и да го наредят до най-ценните, оригинални и почитани европейски филмови творци на XX в.:

На 10 май от 19:30 часа зрителите ще могат да видят една от първите пълнометражни работи на Фасбиндер продукцията „Катцелмахер“ (Katzelmacher, 1969, 88 min.), която представя наяве неповторимия му стил и силната му социална позиция. Черно-белият филм разказва за Йоргос –  емигрант, който се сблъсква с агресивна ксенофобия, след като се мести в квартал, населяван само от немци. Този вид социална критика, изкарваща на показ героите, които не са способни да избягат от несъвършенствата на обществото, става главна тема в творчеството на режисьора, а „Катцелмахер“ се превръща в ключов за кариерата му.

На 13 май от 19:30 часа ще бъде показан „Лили Марлен“ („Lili Marleen“, 1981, 120 min) – един от най-популярните филми на Фасбиндер, част от поредицата, посветена на нацистка и пост-нацистка Германия, в която се проследява съдбата на немската жена. През 1938 г. в Цюрих младата певица Вили се влюбва в еврейския музикант Роберт. Войната ги разделя, а Вили става звезда в Третия райх благодарение на песента "Лили Марлен". Тя живее в лукс в Берлин, но не е забравила своя любим. За да го открие, не се колебае да стане агент на Съпротивата. Войната свършва, Вили се връща в Цюрих, но открива, че Роберт се е оженил за друга. „Лили Марлен'' е вдъхновен от истинска история: той е свободна адаптация на живота на певицата Лале Андерсен. Като много от останалите героини на Фасбиндер, Вили е силна и упорита жена, достигнала върха на социалната йерархия и познала падението.

На 16 май от 20:30 часа публиката ще може да види смятаният за най-важен филм на Фасбиндер, в който намира отражение целият следвоенен опит на Германия „Бракът на Мария Браун” (The Marriage of Maria Braun, 1979, 120 min). Главната роля във филма блестящо изпълнява музата на Фасбиндер, актрисата Хана Шигула. Сюжетът се фокусира върху Германия по време на реконструкцията след ВСВ. Мария Браун успява да се изкачи по социалната стълбица, но трябва да заплати висока цена за успеха си. Историята завършва фатално, точно по времето когато Германия печели Световната купа през 1954 г. Филмът е номиниран за Златен Глобус през 1980, като печели и куп награди на най-престижните кинофоруми из цяла Европа, а името на Фасбиндер добива световна слава.

Ретроспективата на Фасбиндер продължава с „Лола“ (Lola, 1981, 113 min.), който ще се излъчи на 17 май от 19:30 часа. 10 години след края на войната, икономиката на Западна Германия процъфтява. В малко, провинциално градче, разядено от корупция пристига сградният комисионер г-н Вон Бьом. Той е поразен от Мари-Луиз, самотна майка и дъщеря на хазяйката му. Вон Бьом обаче не осъзнава, че тя е същевременно и Лола – певица в публичен дом и любовница на Шукерт – местен строителен предприемач, чиито печалби зависят от работата на Бьом. Всичко се преобръща, когато комисионерът разбира истината за своята любима. „Лола“ е своеобразен римейк на „Синият ангел“ (1930) на Джоузеф фон Стърнбърг, с участието на Марлене Дитрих. Същевременно, филмът на Фасбиндер е уникален сам по себе си и отново разкрива образа на немската жена, която търси любов, късмет и щастие в поствоенна Германия.

Кинопанорамата завършва със съвместния проект на Фасбиндер с режисьорите от новото германско кино "Германия през есента" (Germany in Autumn, 1978, 119 min.), който ще бъде излъчен на 18 май от 19:30 часа. Създаден от Фасбиндер, Шльондорф, Клуге и Райц и още редица представители на движението, документалният филм-колаж представлява забележителен коментар, засягащ различни аспекти на вълненията със социално-политически характер в Германия през есента на 1977 година.

Селекционер на ретроспективата на Райнер Фасбиндер е проф. Мая Димитрова – ръководител на катедрата по Кинознание и драматургия в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, преподавател в деп. Масови комуникации в НБУ и научен сътрудник в Институт по проблеми на изкуствознанието при БАН.  Проф. Димитрова ще изнесе две лекции върху творчеството на Фасбиндер – преди прожекцията на „Катцелмахер“ на 10 май, както и закриваща – на 19 май, отново в Дом на киното.

Партньори на ретроспективата на Фасбиндер, организирана от арт фондация ДОМА, са Дом на киното и Гьоте-институт.

За Райнер-Вернер Фасбиндер:

Райнер-Вернер Фасбиндер (1945-1982) е ключова фигура от течението ново немско кино. Смело може да се твърди, че творчеството му, от края на 60-те до началото на 80-те години на XX в., е причина течението разцъфти. Преди всичко обаче, Фасбиндер е бунтар, чийто живот и изкуство са белязани от силно противоречие. Открит бисескуалист, той се жени два пъти, като едната му съпруга играе във филмите му, а другата е негов редактор. Обвиняван от различни недоброжелатели в антикомунизъм, мъжки шовинизъм, антисемитизъм дори антихомосексуализъм, той успява да завърши огромен брой кинопроекти, множеството от които биха могли да се характеризират като високоинтелигентни социални мелодрами. Всички те демонстрират неговата дълбока сензитивност по отношение на социалните аутсайдери и ненавистта му към институционалното потисничество. Някои намират филмите му за противоречиви и авангардни. Генерално обаче той е бил оценяван от немското общество за начина, по който изтъква комплексите му.

Фасбиндер бил абсолютен нонконформист, с безпорядъчен, безумен начин на живот, обилно подхранван с наркотици, алкохол и любовни афери. Емблематичното му кожено яке и бунтарският му вид стават негова запазена марка. Умира от предозиране с кокаин, примесен с приспивателни и алкохол на 37-годишна възраст, също като героя си от филма „Faustrecht der Freiheit”(1975). За краткия си живот успява да заснеме 43 филма, включително дългия 931 минути „Берлин Александерплатц". Няма друг режисьор в световното кино, който да се похвали с подобна продуктивност. Той се изявява и като актьор в 36 филма, работи над 24 театрални спектакъла и 4 радиопиеси.

Най-точно би могло да се каже, че Фасбиндер провокира силни емоционални реакции с всичко, което прави – и в личния и в професионалния си живот и именно тази негова провокативна природа би могла да се усети и преживее напълно когато зрителят гледа филмите му.

Билети:

Прожекции: 6/8 лв на касата на Дом на киното и онлайн на: http://services1.ibs.bg/DK/online/index.jsp

Парти: 5 лв на входа на киното

Повече информация на: http://www.domaartfest.com/

Както и във Фейсбук: https://www.facebook.com/DomaArtFestival

За арт фондация ДОМА:

Арт фондация ДОМА е основана през 2012 г. от Мартина Стефанова и Дойчин Котларов. Основната мисия на фондацията е да осъществява стойностни събития, привличайки повече публика към културата, изкуството, градската архитектура и развитие; да провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни автори. Един от основните проекти на фондацията е ежегодният досега фестивал ДОМА Арт Фест – двустранен международен културен обмен с гостуваща избрана държава. Така през 2013 г. държавата във фокус беше Южна Корея, през 2014 г. – Русия, а през 2015 г. бе Нордика, название, вдъхновено от изкуството на Северна Европа, обединяващо Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

През 2016 година ДОМА Арт фест се трансформира в DOMA Art Events – платформа, свързана с организация и продуциране на периодични културни събития от различни жанрове на изкуството: кино, музика, изложби, съвременен пърформънс, обменни програми, както и бъдещи фестивални събития. Началото на платформата бе положено със съорганизацията на мащабното „Reinvent“  The Pool парти на Absolut на 11 март 2016 г.

Освен тези инициативи, фондацията продуцира и подкрепя и други проекти за подобряване на градската среда, като осигуряване на по-добра мобилност на хората, посредством кампания за денонощен градски транспорт; създаване на креативен културен център в подлеза на Централна ЖП гара София – UnderGara; участие в инициативния комитет за градско развитие, както и други дейности, свързани с града и по-красивата му визия.