ДОМА Арт version 2.0: Райнер-Вернер Фасбиндер

От 10 до 18 май Дом на киното става домакин на специална кинопанорама на емблемата на новото немско кино и за първи път се превръща в парти зона.

Пет култови филма на великия режисьор от течението „ново немско кино“ Райнер-Вернер Фасбиндер ще бъдат показани на българската публика между 10 и 18 май в Дом на киното, София. Кинопанорамата е част от обновената платформа на арт фондация ДОМА, която трансформира познатия ДОМА Арт Фест в поредица от разнообразни културни събития, провеждащи се през цялата година. Ретроспективата на Фасбиндер ще бъде придружена и от специално винил парти в стила на Фасбиндер във фаталния петък 13ти, с участието на DJ André Pahl (Берлин) и DJ Emil Doesn't Drive (София), което ще преобрази Дом на киното в нестандартна денс зона.

Заглавията включени в кинопанорамата на Фасбиндер са пет от най-успешните му продукции, успели да му извоюват титлата Емблема на новото немско кино и да го наредят до най-ценните, оригинални и почитани европейски филмови творци на XX в.

Селекционер на ретроспективата на филмите на Райнер Фасбиндер е проф. Мая Димитрова – ръководител на катедрата по „Кинознание и драматургия“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, лектор в деп. Масови комуникации в НБУ и научен сътрудник в Институт за изследване на изкуствата при БАН.  Проф. Димитрова ще изнесе две лекции върху творчеството на Фасбиндер – преди прожекцията на „Катцелмахер“ на 10 май, както и закриваща – на 18 май, отново в Дом на киното.По време на откриването, 10 май, публиката ще получи възможност да закупи „Анархия на фантазията“ – селектирани текстове и интервюта на Райнер-Вернер Фасбиндер, ИК КОЛИБРИ.

Партньори на ретроспективата на Фасбиндер, организирана от Арт фондация ДОМА, са Дом на киното и Гьоте-институт България.